Proteine vegetale vs Proteine animale
Leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele ar trebui să nu lipsească din alimentația ta, acestea fiind produsele cele mai bogate în proteine vegetale. Totuși, acestea nu conțin unii aminoacizi esențiali, deosebit de importanți pentru organism. Variantele ce înlocuiesc proteina animală creează frecvent carențe importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod și zinc, care determină diminuarea masei musculare, oboseală, crampe musculare și insomnii.
Principalele surse de proteine rămân carnea și peștele, ouăle și brânza. Proteinele animale sunt digerate în proporție mai mare, pe când cele vegetale au un conținut mai mare de fibre și gradul lor de digerabilitate este mai mic.
Sursa imaginii: musclecrate.com
Proteinele sunt foarte importante pentru constituirea țesuturilor noastre (pereții celulari, mușchii, sângele, părul, organele interne cum ar fi inima și creierul etc.), cât și a hormonilor, enzimelor și anticorpilor și pentru înlocuirea celulelor uzate. Acestea sunt alcătuite din aminoacizi. Există 22 de aminoacizi care formează proteinele umane. Treisprezece dintre aceștia sunt produși de organism, însă ceilalți nouă, numiți esențiali, trebuie furnizați prin dietă.
Sursa imaginii: rodalewellness.com
Proteinele sunt esențiale pentru creștere, dezvoltare și chiar pentru imunitate, motiv pentru care copiii ar trebui să consume mai multe proteine decât adulții. În prezent, cantitatea de proteine necesară pentru un adult este estimată la 0.8g/kg corp, ceea ce pentru o persoană de 60 kg ar însemna circa 50 g de proteine zilnic.
Atâta timp cât se respectă o dietă echilibrată și variată în fiecare zi, aportul proteic necesar va fi satisfăcut.
Link extern: Proteine vegetale vs Proteine animale