Beneficiile consumului de ouă

După lungi studii și ani de cercetări, mitul potrivit căruia gălbenușul de ou crește nivelul colesterolului rău a fost demontat. S-a constatat că consumul de ouă ajută ficatul să producă mai puțin colesterol. Astfel, se recomandă consumul a până la 3 ouă întregi pe zi, iar în preparate, fără limită.

Ce beneficii au ouăle pentru organism:

  • Îmbunătățesc vederea: Ouăle conțin luteină și zeaxantină, două proteine care ajută la menținerea sănătății ochiului și prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei.

  • Previn bolile de inimă și ateroscleroza: Bogate în colesterol bun, ouăle asigură grăsimile necesare menținerii sănătății inimii și vaselor de sânge. Alături de alimente bogate în acizi grași omega (pește, fructe oleaginoase, uleiuri extravirgine, mango, avocado), ouăle completează necesarul lipidic și previn hipertensiunea arterială, bolile nervoase, demențele, infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

  • Cresc imunitatea și sănătatea osoasă: Ouăle conțin vitamina D, care se absoarbe ușor și este utilizată de sistemul endocrin și osos.

  • Îmbunătățesc funcția creierului: Prin proteinele de bună calitate, ouăle sunt utile în procesele de memorare și prevenirea demenței. Ele contribuie la aportul de nutrienți pentru celulele creierului și previn accidentele vasculare cerebrale prin conținutul ridicat de colesterol bun și prevenirea aterosclerozei.

Sursa imaginii: io9.gizmodo.com

Cum alegem ouăle sănătoase:

Ideal este ca ouăle pe care le consumi să provină de la găini crescute în aer liber și hrănite natural, fără hormoni. Poți opta pentru ouă de prepeliță, găină, rață, gâscă, curcan, ouă de pește (icre) sau bibilică.

Cum trebuie să consumăm ouăle pentru a păstra toate proprietățile:

Sursa imaginii: sg.style.yahoo.com

Ouăle trebuie consumate fierte sau coapte, cu gălbenușul cât mai puțin procesat. Prăjirea acestora combină grăsimile bune cu cele prăjite, care sunt nocive, de aici pornind și mitul potrivit căruia ouăle dăunează bolnavilor de inimă și cresc colesterolul rău.

Link extern: Care sunt beneficiile consumului de ouă


Previous
Previous

Proteine vegetale vs Proteine animale

Next
Next

Cum îndepărtezi pesticidele de pe fructe și legume