Anxietatea și depresia - recomandări

Nu degeaba se spune că dragostea trece prin stomac, ba chiar și sănătatea pornește din stomac. Știai că întregul sistem digestiv (intestinal) este supranumit al 2-lea creier? Dacă stomacul și digestia sunt sănătoase, întreg organismul este sănătos. Dacă avem probleme la nivelul aparatului digestiv, toată sănătatea va avea de suferit și se va resimți asupra stării noastre: pot apărea dureri de cap, apatie, stări anxioase, depresive, lipsa de concentrare etc.

Îmbunătățirea sănătății tractului digestiv

Nervul vag creează legătura între sistemul gastro-intestinal și creier, având astfel două căi de a produce schimbul biochimic al organismului. Acesta este conectat direct la urechi (simțul auditiv) și ochi (simțul vizual) - influențează eliberarea de oxitocină, hormon care ne ajută la integrarea socială și la reglarea răspunsului emoțional.

Nervul vag și importanța alimentelor în depresie

Rolul alimentației și suplimentelor nutritive

Sănătatea tractului digestiv o putem îmbunătăți atât cu ajutorul alimentației (prin multe legume și fructe colorate), cât și prin aportul de suplimente nutritive (probiotice, protector hepatic, Vitamina B, etc.).

Importanța mestecării și a alimentelor colorate

Digestia începe din cavitatea bucală, de aceea este foarte important să mâncăm alimente gustoase, hidratante, cu aport crescut de fibre și, mai ales, să mestecăm de aproximativ 15-20 de ori fiecare îmbucătură.

Culorile din farfurie ne dau și o stare de bine (simț vizual), spre deosebire de alimentele închise la culoare.

Concluzie

Alimentația nu poate vindeca depresia, dar este unul dintre factorii externi care o pot ameliora sau ține sub control. Așadar, înlocuirea alimentelor procesate, a produselor pe bază de zahăr și, nu în ultimul rând, a alcoolului cu mese regulate și echilibrate (mai exact: fructe și legume proaspete, fibre, proteine animale și vegetale) pot îmbunătăți sănătatea întregului organism, dar și sănătatea mentală.


Previous
Previous

Mișcarea - beneficii și idei de activități fizice pentru începători

Next
Next

Importanța fructelor oleaginoase în alimentație