5 trucuri simple prin care poți evita burnout-ul

Burnout-ul este o stare de stres cronic, manifestat prin epuizare fizică și emoțională, sentimente de neîmplinire, detașare afectivă și cinism. 

De exemplu, începem să observăm că suntem lipsiți de energie, că vrem să facem minimul posibil doar pentru a trece peste încă o zi de muncă, că depunem mult efort și nu primim recompense pe măsură o perioadă mai lungă de timp.

Conform ultimelor studii , productivitatea unui angajat aflat în sindrom burnout scade cu peste 80%, iar în prezent chiar dacă preocuparea a crescut, companiile nu conștientizează exact cât de periculoasă este această afecțiune.

Iată 5 obiceiuri pe care le poți adopta pentru a reduce nivelul de stres:

1) Timpul petrecut în natură

Daca faci loc naturii in viata ta, vei simti o imbunatatire din toate punctele de vedere, fizic si emotional – exista multe dovezi stiintifice care arata cat de mari pot fi aceste beneficii.

2) Știai că o masa bogată în dulciuri și carbohidrați pot scădea puterea de concentrare?

Consumă în medie 30 vegetale diferite pe tot parcursul săptămânii pentru un aport crescut de antioxidanți și fibre (fie crude fie în diverse preparate)

3) Un somn adecvat și odihnitor ajută la creșterea rezultatelor la locul de muncă

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, astfel încât organismul să se poată recupera după o zi obositoare.

4) Activitatea fizică/ sportul produc endorfine -substanțe chimice din creier care acționează ca analgezice naturale. Efectuat constant te ajută să te concentrezi mai bine și să combați ceața mentală.

Asociația Americană a Inimii recomandă să faci cel puțin 150 de minute de activitate în aer liber moderată în fiecare săptămână. Specialiștii sugerează să practici sesiuni de antrenament de 30 de minute cel puțin cinci zile pe săptămână. Dacă ai puțin timp la dispoziție și nu te poți încadra într-o sesiune completă de 30 de minute

5) Fă-ți timp pentru tine (chiar și 20-30 minute în timpul programului de lucru, sunt benefice pentru încărcarea bateriei pentru tot restul zilei.)

Hobby-urile și activitățile care te bucură, cresc producția de dopamine (hormonul fericirii) și astfel ajută la scăderea nivelului de stres/anxietate

Ex: respirații profunde, masaj, citește o carte, plimbare în parc, meditație, timp cu prietenii

 

Respectarea a minim 2 rutine din cele enumerate mai sus o să ajute la creșterea nivelului de concentrare, dar și la conștientizarea nevoilor personale. 


Previous
Previous

Cum să îți menții echilibrul mental prin alimentație

Next
Next

Endorfinele - cum poate ajuta sportul producția de endorfine