Influența somnului asupra sănătății

Somnul ajută întregul corp să se regenereze. Activitatea creierului diferă în timpul somnului, în funcție de ciclul de somn în care te afli. Dar fiecare etapă are un rol important pentru sănătatea creierului, susține învățarea, memoria și gândurile.

Importanța somnului de calitate

·         Odihna și refacerea organelor interne și a musculaturii-proteina se sintetizează în primul rând ân timpul somnului

·         Sintetizarea hormonilor care ajută la reglarea senzației de sațietate, a stresului, metabolismului

·         Consolidarea memoriei, permite formarea și stocarea de noi amintiri, care este esențială pentru a învăța lucruri noi

Dacă nu ai un somn optim, creierul nu va trece prin toate ciclurile somnului, iar asta poate avea efecte secundare asupra sănătății creierului. Problemele somnului pot declanșa schimbări de dispoziție și crește riscul gândurilor negative și a tulburărilor psihice, inclusive ADHD, anxietate etc.

Cum îți poate afecta lipsa somnului sănătatea?

-scăderea capacității de învățare și concentrare

Când nu te odihnești suficient, pe termen lung, capacitatea mentală scade și este din ce în ce mai greu să se adapteze factorilor stresori din jurul tău.

-creștera în greutate

Persoanele care nu dorm cât au nevoie, sunt predispuse să ia în greutate pe termn lung. Și asta pentru că vor consuma mai multe calorii pe parcursul zilei, iar metabolismul este încetinit

-crește riscul de boli cornice: afecțiuni circulatorii, diabet, obezitate
Persoanele care dorm prea puțin sunt mai stresate și au sistemul imunitar scăzut.

-crește riscul de accidente sau leziuni

Când ești obosit, sănătatea fizică și mentală sunt afectate și scade capacitatea de concentrare, astfel există riscul de accidente în bucătărie, la locul de muncă, în trafic.

-crește nivelul de anxietate

În momentele de epuizare din cauza lipsei de somn, îți este mai greu să îți controlezi emoțiile și crește nivelul de iritabilitate, supărare și furie.

De câte ore de somn ai nevoie?

Timpul de somn optim diferă de la o persoană la alta, în funcție de tipul de activități desfășurate, de sex, de vârstă. Iată mai jos un table informativ, pentru a vedea cu aproximație de câte ore de somn ai nevoie pentru a te simți odihnit și productiv.

Soluții și recomandări pentru îmbunătățirea somnului:

-Ceaiuri relaxante: de mușețel, tei - care pot induce starea de calmare. De evitat ceaiul verde sau negru, după ora 16.

-Supliment Magneziu, băi cu săruri Epsom

-muzică de relaxare înainte de culcare

-evită activitatea fizică intensă seara

Majoritatea femeilor sunt într-o alergătură continuă între casă, birou, școala copiilor, termene limită, iar seara simt că este momentul de respiro, de timp pentru ele de care trebuie profitat la maxim în detrimentul somnului.

Chiar dacă pare copleșitor, scopul articolului este de a te ajuta și susține în scăderea nivelului de stres, las-mi un mesaj pentru a vedea cu ce probleme te confrunți și cum te pot ajuta (link Contact).

 


Previous
Previous

Dulciuri de sărbători și momente de neuitat: Cum să te reconectezi cu tine și cu cei dragi

Next
Next

Cum să îți menții echilibrul mental prin alimentație